ברקים ורעמים
א. על הברקים ועל הרעמים צריך לברך: “ברוך אתה ה’ אלוקינו מלך העולם, עושה מעשה בראשית”. ואם רוצה – יאמר: “ברוך אתה ה’ אלוקינו מלך העולם, שכוחו וגבורתו מלא עולם”.
אם שמע רעם וראה ברק כאחד – מברך על שניהם ברכה אחת. אבל בזה אחר זה – מברך על זה וחוזר ומברך על זה.
ונהגו העולם במדינות אלו לברך על הברק “עושה מעשה בראשית” ועל הרעם “שכוחו וגבורתו מלא עולם”, לפי שברוב הפעמים הם באים זה אחר זה מיד ואינם חפצים לברך ברכה אחת ב’ פעמים זה אחר זה, כי טוב יותר לשבח למקום ברוב תשבחות מלשבחו בשבח אחד, ובחרו לרעם “שכוחו וגבורתו מלא עולם”, לפי שהרעם מראה כח וגבורה יותר מן הברק.
כל זמן שלא נתפזרו העבים – נפטר על כל הברקים בברכה שברך בפעם ראשונה, וכן על הרעמים. אבל אם נתפזרו העבים (שרוב הרקיע בלי עננים) בין ברק לברק ובין רעם לרעם – צריך לחזור ולברך עליהם.
צריכים לברך את הברכות על הברקים והרעמים תוך כדי דיבור (זמן אמירת “שלום עליך רבי”,2-3 שניות), ובאם לאו, לברך בלא שם ומלכות וי”א לחכות עד הברק והרעם הבא.
ב. כל שרואה את הבזק האור של הברק מברך עליו, אע”פ שלא ראה את מראה הברק עצמו בין העננים.
ג. מובא בפוסקים שבימים שאינם גשומים, אין מברכים על הברקים שהם בלא רעם כלל, רק מחמת החום.
ד. בקרב ההמונים נשתרש מנהג של טעות שכשרואים הברק ממתינים עד לשמיעת הרעם, ואח”כ מברכים שתי ברכות זו אחר זו, עושה מעשה בראשית ושכוחו וגבורתו, וברכת שכוחו וגבורתו ברכה לבטלה היא, שהרי יוצא ידי חובתו בברכת עושה מעשה בראשית גם על הברק וגם על הרעם. וטעות זו נשתרשה, כי סוברים שחייבים להמתין לאחר ראיית הברק עד לאחר שמיעת הרעם (כדי לוודא שאינו ברק ערטילאי הבא מחמת חום), ועוד סבורים בטעות שאין ברכת שכוחו וגבורתו פוטר הברק ואין ברכת עושה מעשה בראשית פוטר הרעם.
אך כאמור בשו”ע ברכה אחת פוטרת שניהם, וגם ההמתנה לאחר ראיית הברק עד לשמיעת הרעם אינה הכרחית, אלא כשיש ספק שמא הברקים באים מחמת חום. אבל ביום קר וגשום שאין כלל להסתפק בזה, אין שום צורך להמתין עד לשמיעת הרעם, אלא מיד כשרואה הברק (תוך שיעור כדי דיבור שהוא 2-3 שניות) יברך עושה מעשה בראשית, ואח”כ בשמיעת הרעם יברך שכוחו וגבורתו מלא עולם, ואם עדיין לא התחיל בברכת הברק עד שכבר התחיל לשמוע הרעם, יברך עושה מעשה בראשית בלבד ופוטר שניהם, ואם בירך שכוחו וגבורתו גם יכול לפטור שניהם.
אם שמע קול רעם באמצע קריאת שמע וברכותיה – יפסיק ויברך, ואפילו באמצע הפרק ובאמצע הפסוק, שאם מפסיק לשאול מפני היראה ולהשיב מפני הכבוד של בשר ודם – קל וחומר לכבודו של הקדוש ברוך הוא.