מובא בגמרא שתלמידיו של רבי עקיבא מתו משום שלא נהגו כבוד זה בזה, וביום ל”ג בעומר חדלו למות. נשאלת השאלה: הרי רבי עקיבא הוא זה שאמר על מצוות “ואהבת לרעך כמוך”, שהיא כלל גדול בתורה, איך יתכן שדווקא התלמידים שלו, שהיו לבטח מגדולי תלמידי החכמים, נכשלו בזה?
מסביר הרבי כי ידוע שבעבודת השם ובלימוד התורה וקיום המצוות ישנן דרכים שונות. תלמידי רבי עקיבא אכן קיימו את כל מצוות התורה במילואן ושלימותן, אך כל אחד קיים אותן בדרכו שלו: האחד שם דגש על אהבת ה’, השני על יראת ה’, והשלישי עבד את ה’ מתוך קבלת עול, וכך הלאה. ומאחר שהם היו אנשי אמת ומסורים לדרכם, הניח כל אחד שדרכו היא הנכונה והדרכים האחרות נראו לו חסרות, ובגלל שהיו חדורים במצוות אהבת ישראל, ניסו להשפיע על חבריהם לנהוג כמותם, ומשלא קיבלו את דרכם, לא יכלו לנהוג בהם בכבוד גדול, כראוי לתלמידיו של רבי עקיבא.
אנו לומדים מכך שעל כל אחד להביט על חברו בעין יפה, אפילו אם דרכו בקיום המצוות אינה נראית בעיניו. לעיתים יכול אדם לאהוב את חברו ואף מתוך אכפתיות להשפיע עליו ללכת בדרך שנראית בעיניו, ובו זמנית להיכשל בכבודו, כי הוא אינו מכיר בזה שכל אחד שונה מחברו, לכל אחד יש את האופי שלו, את הקצב שלו והצרכים הפרטיים שלו.
גם אצלנו בחיי היום-יום, אנחנו יכולים להבחין בשוני למשל בקצב בין בני האדם, בדומה לשני סוגי הסירים הנמצאים במטבח הביתי, סיר לחץ לבישול מהיר, העוזר פעמים רבות לבישולים מהירים לפני כניסת השבת, וסיר לבישול איטי המיועד לבישול הטשולנט השבתי, לכל אחד האופי והקצב משלו.
נוכל למצוא הבדלים בין בני זוג. לדוגמא, הצורך של האישה בביגוד הוא חזק יותר מהגבר, מובא בגמרא על הגבר ששמחת החג מתבטאת אצלו ביין, כי אין שמחה אלא ביין שנאמר “ויין ישמח לבב אנוש” והאישה שמחה בבגדים או תכשיטים, ולכן מובא בהלכה שלפני החג על הבעל לשמח את אשתו בקניית בגד נאה או תכשיט יפה וכיו”ב, למרות שאולי אין זה חשוב בעיניו, כי הוא גם מכבד אותה בהתאם לצרכיה.
גם בחינוך הילדים עלינו להתייחס לכל צרכיהם, גם אם הם נראים בעיננו כפעוטים ולא חשובים, עלינו להכיר בשוני שבין ילדינו, ולהקשיב לבקשת כל ילד וילד לפי אופיו וכישרונותיו, ולהשתדל להעריך ולפתח אותם ע”י שנכבד אותם.
ויהי רצון שמתוך שננהג באהבה ובכבוד זה לזה, נזכה ל”ברכנו אבינו כולנו כאחד”, ולקבלת התורה מתוך שמחה ופנימיות, עד קיום היעוד כשתורה חדשה מאיתי תצא, בביאת משיח צדקנו, ובקרוב ממש.